Het huwelijk is het moeilijkste wat velen van ons ooit doen. Toen je de gelofte aflegde “tot de dood ons scheidt”, had je nooit kunnen voorzien welke ontelbare uitdagingen een leven lang samenzijn met zich meebrengt. Hoewel het beëindigen van een huwelijk pijnlijk kan zijn, kan het ook de deur openen naar nieuwe vormen van geluk. Veel mensen merken dat een echtscheiding een soort persoonlijke renaissance teweegbrengt, die hen toegang biedt tot kracht waarvan ze nooit wisten dat ze die hadden en tot een leven waarvan ze nooit gedacht hadden dat het mogelijk was.
Toch kan het proces overweldigend zijn. Wat voor soort professionele hulp zal ik nodig hebben? Wordt het een betwiste of onbetwiste echtscheiding? Wat te denken van al het eindeloze papierwerk dat ingediend moet worden, en natuurlijk de vele ruzies die er te verwachten zijn?
De waarheid is dat geen van deze rompslomp deel hoeft uit te maken van een echtscheiding. De richting van je echtscheiding – evenals de kosten en de stress – bepaal je helemaal zelf. Hier is je echtscheidingschecklist…must-haves terwijl je door de verwarrende wereld van de echtscheiding kronkelt.
Zorg dat je er klaar voor bent
Je hebt waarschijnlijk veel tijd besteed aan het overdenken of je er wel klaar voor was om te trouwen. De beslissing om te scheiden is even zwaarwegend. Vraag geen echtscheiding aan omdat je boos bent, of omdat je hoopt dat je echtgenoot daardoor “wakker geschud” zal worden. Als je samen kinderen, bezittingen, of een bedrijf hebt, zul je ook na de scheiding nog een tijdje in elkaars leven blijven. Dien alleen een echtscheiding in als je er echt klaar voor bent om je huwelijk te beëindigen. Als je je niet kunt voorstellen zonder je echtgenoot te leven, hem of haar met iemand anders te zien uitgaan, of het contact met hem of haar te verliezen, ben je er nog niet klaar voor. Paar counseling kan een betere optie zijn.
Maar als je weet dat je dit huwelijk niet meer kunt verdragen, is scheiden misschien iets voor jou. Het is normaal om je verdrietig te voelen, zelfs liefdesverdriet. Het is even normaal om je opgewonden te voelen – of een combinatie van vele emoties. Sta niet toe dat je emoties de beslissing voor je nemen. De enige vraag die er echt toe doet is of je je relatie wilt beëindigen.
De wagens omcirkelen
Zelfs als je klaar bent om te vertrekken, kan een scheiding zwaar zijn. Je kinderen kunnen het moeilijk hebben. Je financiën kunnen verschuiven. Je leven zal veranderen. Je zult steun nodig hebben. Wacht dus niet tot je aan het wankelen bent. Maak een kringetje rond de wagens voor je aangifte doet. Neem weer contact op met oude vrienden. Vraag je familie of ze kunnen helpen met kinderopvang. Ontwikkel een plan wie je kunt bellen als je steun nodig hebt, kinderopvang, of een avondje uit. Onderzoek je mogelijkheden voor therapie of andere steun op het gebied van emotionele en geestelijke gezondheid. Steun en zelfzorg kunnen het verschil betekenen tussen floreren en nauwelijks overleven.
Onderzoek je financiën
Voordat je je bezittingen en schulden verdeelt, moet je weten wat ze zijn. Dat geldt vooral als je echtgenoot je financiën beheert of het meeste geld verdient. Bovendien eisen rechtbanken in de meeste staten financiële onthullingen als onderdeel van het proces, of het nu betwist wordt of niet. Maak kopieën van belangrijke financiële documenten. Bekijk de belastingaangiften van enkele jaren. Maak een begroting zodat je een duidelijk inzicht hebt in wat je nodig hebt om te overleven. Misschien moet je zelfs een boekhouder inhuren die je kan helpen je financiële toestand beter te begrijpen. En als je denkt dat je echtgenoot misschien geld verbergt, overweeg dan een forensisch accountant in te huren, die een verwarrende financiële puzzel in elkaar kan puzzelen.
Beslis wat je wilt
Als je eenmaal een duidelijk idee hebt van wat er financieel op tafel ligt, is het tijd om na te denken over wat je van je scheiding wilt. Vraag jezelf het volgende af:
- Welke voogdijregeling is in het belang van mijn kind? Wat zal de rechtbank redelijk vinden?
- Welke bezittingen wil ik het liefst hebben?
- Hebben we schulden? Hoe moeten we die verdelen?
- Hoe zullen we de gezinswoning verdelen?
- Zijn kinder- en partneralimentatie in het geding? Wat wil ik – of hoop ik te betalen?
Onthoud dat dit niet als een verlanglijstje moet lezen. Het moet een redelijk eerlijke verdeling van de bezittingen zijn. Ga na of er een kans is dat je echtgenoot je voorstel zal aanvaarden. Zo niet, dan is het terug naar de tekentafel tot je met iets redelijkers kunt komen.
Praat met je echtgenoot
Merk op dat je je echtgenoot pas met je nieuws hoeft te benaderen als je al flink wat werk verzet hebt. Je scheiding zal vlotter verlopen als je al steun hebt en een algemeen plan. Als je dit gedaan hebt, ga dan met je echtgenoot zitten en vertel hem of haar rustig dat je wilt scheiden. Als je bezorgd bent over hun reactie of als er een geschiedenis van mishandeling is, overweeg dan het op een openbare plaats te vertellen.
Het is nu niet het moment om opnieuw te praten over wat er mis ging in je huwelijk. Het zal de spanningen alleen maar verergeren en de kans op een soepel proces verkleinen. Blijf in plaats daarvan positief maar standvastig. Sta niet toe dat je echtgenoot je meesleurt in een ruzie, en laat je niet van je beslissing afpraten.
Geef je echtgenoot na dit inleidende gesprek wat tijd om de dingen te verwerken. Kom na een paar dagen opnieuw op de discussie terug. Vraag hen of ze gedachten hebben over hoe ze verder zouden willen gaan. Leg uit dat dingen betaalbaarder en minder stressvol kunnen zijn als jullie het eens worden over voorwaarden in plaats van advocaten in te huren en tot de dood te vechten. Werk dan samen aan voorwaarden waar jullie allebei mee kunnen leven.
Vraag de echtscheiding aan
Nu is het tijd om aangifte te doen. Als jij en je echtgenoot aanzienlijke meningsverschillen hebben, heb je deskundige begeleiding nodig om je belangen te behartigen, en je te helpen je een weg te banen door het ietwat langdurige proces. Als je het samen eens kunt worden over eerlijke voorwaarden, dan kun je het misschien zelf doen. Deze optie is zeker betaalbaarder, en beduidend minder omstreden.
Een echtscheiding aanvragen kan stressvol aanvoelen. Het kan pijnlijke emoties naar boven brengen, en zelfs traumatische herinneringen uit je kindertijd. Maar je kunt hier doorheen komen. Het leven aan de andere kant kan echt beter zijn. Dus bescherm jezelf en je kinderen, en weet dat de enige weg vooruit erdoorheen is. Scheiden kan moeilijk zijn, maar er is leven aan de andere kant.